Via diverse udbydere på Internettet kan vi få fremkaldt vore digitale billeder på rigtigt fotopapir. Det er hurtigt! Det er nemt! Det er billigt!

Men hvor ofte hører vi ikke kunden efterfølgende klage over hvide kanter på papiret eller en beskæring af selve motivet, så billedet næsten er ødelagt.

At de dårlige resultater ofte skyldes kundens manglende forberedelse af billedmaterialet til fremkaldelse, eller noget så banalt som afkrydsning de forkerte steder, er det sidste kunden tænker på. 

I de fleste billedtest, som handler om fremkaldelse, er beskæring af billedmotivet altid et af emnerne. Derfor stiller vi, i denne her artikel, spørgsmålet. Hvad kan vi selv gøre for bedre billeder, og kan fremkaldelsesanstalten eller fotohandleren gøre mere?

Kopier og indsæt

billedfremkaldelse

Et af problemerne ved digital billedfremkaldelse er nemlig papirformatet eller rettere papirets sideforhold. Har det valgte fotopapir f. eks. et højde/ bredde format på 2:3 (f. eks. 10 x 15 cm) og selve billedet et højde/bredde format på 3:4 (f.eks. 1200 x 1600 pixel) er der et lille problem.

Nogle udbydere har fået den “geniale” ide kun at lægge sig fast på papirets højde (10 x ? cm) og alt efter billedets størrelse, at tilpasse papirets bredde i stedet. På den måde undgår vi naturligvis, at selve motivet bliver beskåret, men hvis billedformatet varierer får vi en stak papirbilleder, som ikke altid passer i bredde til fotoalbummet.

Det som ovenfor er beskrevet gælder naturligvis også, hvis der omvendt vælges et stykke fotopapir med formatet 3:4 (f. eks. 10 x 13 cm), og billedet har formatet 2:3 (f.eks. 1200 x 1800 pixel ). De hvide kanter eller billedbeskæringen er bare flyttet til papirets modsatte led.